ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ 436 ΩΡΩΝ ΜΟΝΟ ΜΕ 220€ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΣΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

TO ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2 ΛΥΔΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΕ ΤΙΤΛΟ: “ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ” (436 ΩΡΩΝ)

Έναρξη μαθημάτων: 01/12/2019
Λήξη μαθημάτων: 01/12/2020
Δίδακτρα: 220 ευρώ, εφάπαξ καταβολή
Εγγραφές έως: 30/11/2019

Μια κοινωνική προσφορά του Πανεπιστημίου Αιγαίου προς όλους τους πολίτες για εκπαιδευτική αναβάθμιση με ετήσια δίδακτρα μόνο 220 ευρώ.
Πιθανές μοριοδοτήσεις μπορεί να ισχύουν ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.
1.ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σε εργαζόμενους στην ψυχική υγεία, σε κοινωνικούς επιστήμονες, σε φοιτητές και κάθε πολίτη που επιθυμεί να εμπλουτίσει το θεωρητικό και πρακτικό του οπλοστάσιο ή να μοριοδοτηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και ανάλογα με την ειδικότητα του (ετήσιο, 436 ωρών). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επομένως όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, που θέλουν να γνωρίσουν το συναρπαστικό κόσμο της ψυχολογίας.
2. ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι επιμορφούμενοι/ες θα είναι σε θέση να:
1. κατανοούν τις βασικές ψυχολογικές θεωρίες
2. γνωρίζουν τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της ψυχολογίας, καθώς και τις καινοτόμες παρεμβάσεις, όσον αφορά την ψυχική υγεία.
3. αναλύουν τους τρόπους με τους οποίους δρα ένας άνθρωπος καθώς και τα κίνητρα της συμπεριφοράς.
4. Αναπτύσσουν την κριτική σκέψη
5. ερμηνεύουν με επιστημονικό τρόπο διάφορα ψυχολογικά φαινόμενα.
1. 3Α. ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Το ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα αποτελείται συνολικά από δώδεκα (12) διδακτικές μηνιαίες ενότητες. Κάθε μηνιαία ενότητα περιλαμβάνει ασύγχρονη διαδικτυακή διδασκαλία μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.
Η ασύγχρονη διαδικτυακή διδασκαλία δεν απαιτεί την ταυτόχρονη αλληλεπίδραση των επιμορφούμενων και των διδασκόντων. Οι επιμορφούμενοι δεν είναι αναγκαίο να συνδέονται στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης την ίδια χρονική στιγμή. Αντίθετα, μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους το προσωπικό τους εκπαιδευτικό χρονικό πλαίσιο και να μελετούν το εκπαιδευτικό υλικό.
3Β. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ
Οι διδάσκοντες επιλέγονται από το Κέντρο διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατόπιν αυστηρής επιλογής βάσει των ακαδημαϊκών κριτηρίων και κανονισμών που έχει θεσπίσει.
Περιεχόμενα προγράμματος
4. ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Το πρόγραμμα είναι ετήσιο και πιστώνει 436 διδακτικές ώρες.
ECVET και Μοριοδοτήσεις
Όλα μας τα Προγράμματα προσφέρουν Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Κατάρτισης ECVET. Ενδεικτικά, ένα πρόγραμμα 436 ωρών πιστώνει 22 ECVET
Τα περισσότερα Προγράμματα μοριοδοτούνται ως σεμινάρια, που οργανώθηκαν από δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά το πλεονέκτημα αυτό:
o Εξαρτάται από την ισχύουσα νομοθεσία
o Διαφοροποιείται ανάλογα με την ειδικότητα του επιμορφούμενου
o Δεν αφορά το Πανεπιστήμιο, το οποίο διοργανώνει το σεμινάριο ΜΟΝΟ για τη γνώση και την επαγγελματική ενδυνάμωση
Το Πανεπιστήμιο στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης των επιμορφούμενων
Α. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Ένα συνολικό τεστ πολλαπλών επιλογών (100 ερωτήσεων), το οποίο δίνεται στο τέλος του προγράμματος.
Στην ύλη των εξετάσεων περιλαμβάνονται το πρωτότυπο διδακτικό υλικό, βιβλία των διδασκόντων και επιστημονικές πηγές.
Β. ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Το κόστος του σεμιναρίου είναι 220 ευρώ και η καταβολή του ποσού γίνεται εφάπαξ. Για τη λήψη του πιστοποιητικού ο επιμορφούμενος δεν πρέπει να έχει καμία οικονομική υποχρέωση απέναντι στο πανεπιστήμιο.
Προαιρετική Συμμετοχή σε θερινό σχολείο ως συμπλήρωμα της εκπαίδευσης
Οι συμμετέχοντες κατά προτεραιότητα συμμετέχουν στο θερινό σχολείο που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε κάποια παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2020. Πληροφορίες για το θερινό σχολείο του 2019 μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο https://summer-schools.aegean.gr/el/Counsel2019
Το θερινό σχολείο παρέχει ξεχωριστή βεβαίωση με ECTS
5. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Το πρόγραμμα επικεντρώνεται, αλλά δεν περιορίζεται στις παρακάτω ενότητες:
Διδακτική Ενότητα 1
Τίτλος Εξελικτική Ψυχολογία: Γνωστική και Συναισθηματική ανάπτυξη κατά την εμβρυϊκή, βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία.
Περιγραφή Στη συγκεκριμένη ενότητα θα γίνει αναφορά στις εξελικτικές φάσεις της ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο είδος των μεταβολών που συντελούνται στις δομές, λειτουργίες και μορφές συμπεριφοράς του ατόμου κατά τα είκοσι πρώτα χρόνια της ζωής του, καθώς και στους παράγοντες που τις προκαλούν.
Η πορεία της ανάπτυξης χωρίζεται σε επιμέρους περιόδους. Ο συνήθης χωρισμός είναι σε πέντε περιόδους: α) προγεννετική ή ενδομητριακή περίοδος- Εμβρυϊκή ηλικία (από τη σύλληψη ως την γέννηση), β) βρεφική ηλικία (από την γέννηση ως το 2ο έτος), γ) προσχολική ή πρώτη παιδική ή νηπιακή ηλικία (από το 3ο έως το 6ο έτος), δ) σχολική ή δεύτερη παιδική ηλικία (από το 7ο έως το 11ο έτος) και ε) εφηβική ηλικία (από το 11ο ως το 20ο έτος) (Παρασκευόπουλος, 1985:38).
Ειδικότερα, θα δοθούν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το α) τι μπορεί να κάνει το παιδί σε κάθε ηλικία και β) τι νιώθει το παιδί ότι μπορεί να κάνει σε κάθε ηλικία, αναφορικά με τον γνωστικό και συναισθηματικό τομέα της ανάπτυξής του.
Έναρξη 1/12/2019
Λήξη 30/12/2019
Σύνολο φόρτου εργασίας επιμορφωμένου/ης σε ώρες 35 ώρες
Ενδεικτικές συνεδρίες μηνιαίας ενότητας
Εβδομαδιαία Συνεδρία 1 Α. Εισαγωγή στην Εξελικτική Ψυχολογία,
Προγεννητική ή Ενδομητρική περίοδος – Εμβρυϊκή ηλικία (από την σύλληψη ως τη γέννηση) – Γνωστική και Συναισθηματική Ανάπτυξη στην Βρεφική Ηλικία (από την γέννηση ως το 2ο έτος)
Εβδομαδιαία Συνεδρία 2 B. Γνωστική και Συναισθηματική ανάπτυξη κατά την προσχολική ή πρώτη παιδική ή νηπιακή ηλικία (από το 3ο ως το 6ο έτος)
Εβδομαδιαία Συνεδρία 3 Γ. Γνωστική και Συναισθηματική ανάπτυξη κατά τη σχολική ή δεύτερη παιδική ηλικία (από το 7ο ως το 11ο έτος)
Εβδομαδιαία Συνεδρία 4 Δ. Γνωστική και Συναισθηματική ανάπτυξη κατά την εφηβική ηλικία (από το 11ο έτος ως το 20ο έτος)
Διδακτική Ενότητα 2
Τίτλος Εξελικτική Ψυχοπαθολογία για παιδιά και εφήβους
Περιγραφή Στην συγκεκριμένη ενότητα θα αναλυθούν η αποκλίνουσα συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων, οι βασικότερες συμπεριφορικές και μαθησιακές τους δυσκολίες καθώς και οι διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις και πρακτικές αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά σε διάφορες διαταραχές, οι οποίες αποτελούν άξονες της Παιδοψυχιατρικής παιδιών και εφήβων, (κλινικές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, νοητική υστέρηση, ψυχοκοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα κ.α.) και σύντομη αναφορά για την αιτιολογία της κάθε διαταραχής και για τους τρόπους παρέμβασης.
Στην συνέχεια, θα αναλυθούν οι βασικές ψυχομετρικές αρχές, τα όργανα μέτρησης και η στάθμισή τους καθώς και οι κλίμακες ανίχνευσης αναπτυξιακών διαταραχών. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί το παιδικό ιχνογράφημα, η ανάπτυξη δεξιοτήτων σχεδίασης στα παιδιά, η εκτίμηση του πνευματικού τους επιπέδου μέσω των σχεδίων, τα στάδια της καλλιτεχνικής τους ανάπτυξης, η αξιολόγηση των σχεδίων τους καθώς και το τεστ της οικογένειας.
Έναρξη 1/01/2020
Λήξη 30/01/2020
Σύνολο φόρτου εργασίας επιμορφούμενου/ης σε ώρες 35 ώρες
Ενδεικτικές συνεδρίες μηνιαίας ενότητας
Εβδομαδιαία Συνεδρία 1 Α. Εισαγωγή στην Εξελικτική Ψυχοπαθολογία – αποκλίνουσα συμπεριφορά – προβλήματα συμπεριφοράς
Εβδομαδιαία Συνεδρία 2 Β. Πρακτικές αντιμετώπισης της αποκλίνουσας συμπεριφοράς στα σχολεία – Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία
Εβδομαδιαία Συνεδρία 3 Γ. Ψυχομετρία
Εβδομαδιαία Συνεδρία 4 Δ. Παιδικό Ιχνογράφημα
Διδακτική Ενότητα 3
Τίτλος Κοινωνική αναπαράσταση της υγείας και της νόσου – στίγμα
Περιγραφή Η θεματική ενότητα εμβαθύνει στις κοινωνικές αναπαραστάσεις της ασθένειας σε σχέση με το στίγμα. Μέσα από τα πεδία της Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας και της Ασθένειας και της Κοινωνιολογίας του Σώματος, σε συνομιλία με την εργογραφία του Goffman στο πλαίσιο των ερμηνευτικών προσεγγίσεων, φωτίζεται ο ρόλος των δρώντων κοινωνικών υποκειμένων σε σχέση με το στίγμα και την εμπειρία της ασθένειας. Ειδική εστίαση δίνεται στο «πάσχον σώμα» σε σύνδεση με το στίγμα, ως απόρροια των κανονιστικών προτύπων περί του «φυσιολογικού» και του «μη κανονικού». Συνακόλουθα, οι επιμορφούμενες και οι επιμορφώμενοι θα εστιάσουν σε εμπειρικές μελέτες και έρευνες οι οποίες επικεντρώνονται στις βιωμένες εμπειρίες σε σχέση με το στίγμα και την ασθένεια, στο πλαίσιο ποικίλων παραδειγμάτων όπως αυτά της οροθετικότητας, της λέπρας, της επιληψίας κ.α
Έναρξη 1/2/2020
Λήξη 28/02/2020
Σύνολο φόρτου εργασίας επιμορφούμενου/ης σε ώρες 35 ώρες
Ενδεικτικές συνεδρίες μηνιαίας ενότητας
Εβδομαδιαία Συνεδρία 1 Α. Η κοινωνική αναπαράσταση σε θέματα υγείας
Εβδομαδιαία Συνεδρία 2 Β. Κοινωνιολογική ανάλυση της υγείας και της ασθένειας
Εβδομαδιαία Συνεδρία 3 Γ. Το κοινωνικό στίγμα της νόσου
Εβδομαδιαία Συνεδρία 4 Δ. Το στίγμα της ψυχικής νόσου
Διδακτική Ενότητα 4
Τίτλος Μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής.
Περιγραφή Με τον όρο μαθησιακές δυσκολίες αναφερόμαστε σε αναπτυξιακές διαταραχές, οι οποίες εμφανίζονται συχνά στο σχολικό περιβάλλον ως «ειδική» μαθησιακή δυσκολία στην ανάγνωση, στην γραφή και στα μαθηματικά. Στην Ελλάδα ο όρος ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 (Τζουριάδου, 1979, Πόρποδας, 1981). Οι πρώτες ενδείξεις μαθησιακών δυσκολιών φαίνονται στην προσχολική ηλικία και παραμένουν στην εφηβική και ενήλικη ζωή, των ατόμων, γι’ αυτό το λόγο χαρακτηρίζονται ως «δυσκολίες ζωής» (Silver, 1987). Η εκδήλωσή τους συνδέεται με την σχολική μάθηση και μπορούμε να τις αξιολογήσουμε μόνο στην περίπτωση που οι μαθητές έχουν αρχίσει την τυπική τους φοίτηση στο σχολικό περιβάλλον (Τζουριάδου, 2011). Στην περίπτωση των μαθησιακών δυσκολιών προκύπτει ασυμβατότητα ανάμεσα στις ικανότητες και στην επίδοση, ανάμεσα στην νοημοσύνη και στην επίδοση. Οι ίδιες τόσο ως επιστημονική έννοια όσο και ως περίπτωση εκπαιδευτικής πολιτικής, αποτελούν ένα πεδίο αδιευκρίνιστο έως και σήμερα. Η αντιμετώπισή τους, βασίζεται στην αξιολόγηση, ενώ είναι βέβαιο πως οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες έχουν ανάγκη, όχι απλώς από ειδική αγωγή, αλλά και από εξειδικευμένα προγράμματα, τα οποία έχουν τη βάση τους στην καλλιέργεια των διεργασιών σκέψης και της μεταγνωστικής τους ικανότητας, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν τους μαθητές να καλλιεργήσουν τις στρατηγικές εκείνες, οι οποίες θα τους καταστούν χρήσιμες προκειμένου να βελτιώσουν τις ελλείψεις τους. Το πεδίο των μαθησιακών δυσκολιών είναι ευρύ και εμπεριέχει ελλείματα των μαθητών σε διάφορους τομείς, τους οποίους θα εξετάσουμε.
Έναρξη 01/03/2020
Λήξη 31/03/2020
Σύνολο φόρτου εργασίας επιμορφούμενου/ης σε ώρες 35 ώρες
Ενδεικτικές συνεδρίες μηνιαίας ενότητας
Εβδομαδιαία Συνεδρία 1 Α. Μαθησιακές Δυσκολίες. Είδη και προσεγγίσεις.
Εβδομαδιαία Συνεδρία 2 Β. Μύθοι και αλήθειες για τις μαθησιακές δυσκολίες – Αντιμετώπιση
Εβδομαδιαία Συνεδρία 3 Γ. Διάσπαση προσοχής
Εβδομαδιαία Συνεδρία 4 Δ. Υπερκινητικότητα
Διδακτική Ενότητα 5
Τίτλος Αναπτυξιακές διαταραχές και αυτισμός
Περιγραφή Με τον όρο «Αναπτυξιακή διαταραχή» περιγράφουμε νοητικές ή νευροφυσιολογικές αδυναμίες ή ελλείματα, τα οποία εκδηλώνονται πολύ νωρίς στο άτομο και αφορούν στην μαθησιακή-εκπαιδευτική διαδικασία, την κινητική λειτουργία και την κοινωνική του προσαρμογή. Διακρίνονται σε ήπιας, μέτριας και σοβαρής δυσκολίας και προσδιορίζουν τις διαταραχές της νοητικής στέρησης, της εγκεφαλικής δυσλειτουργίας, του φάσματος του αυτισμού, των γενετικών και χρωμοσωμικών ανωμαλιών (σύνδρομο Down, σύνδρομο εύθραυστου Χ) και των ειδικών αναπτυξιακών, μαθησιακών και δευτερογενών γλωσσικών διαταραχών. Ο όρος «Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ) χρησιμοποιείται προκειμένου να περιγράψει ένα ευρύ φάσμα νευρο-αναπτυξιακών διαταραχών με κοινά χαρακτηριστικά, όπως τα ελλείματα σε κοινωνικές – επικοινωνιακές δεξιότητες, τα περιορισμένα ενδιαφέροντα, καθώς και τα επαναληπτικά πρότυπα συμπεριφοράς.
Οι βασικές έννοιες κατά είδη των αναπτυξιακών διαταραχών, τα χαρακτηριστικά της διαταραχής του αυτιστικού φάσματος καθώς και η ανάλυση του εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος που καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών με ΔΑΦ συνιστούν το βασικό αντικείμενο μελέτης της παρούσας ενότητας.
Έναρξη 01/04/2020
Λήξη 31/04/2020
Σύνολο φόρτου εργασίας επιμορφούμενου/ης σε ώρες 35 ώρες
Ενδεικτικές συνεδρίες μηνιαίας ενότητας
Εβδομαδιαία Συνεδρία 1 Α. Εισαγωγή στο φάσμα του αυτισμού
Εβδομαδιαία Συνεδρία 2 Β. Διαγνωστικά Κριτήρια της νοητικής αδυναμίας, των διαταραχών της επικοινωνίας και την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητα
Εβδομαδιαία Συνεδρία 3 Γ. Διαγνωστικά Κριτήρια της ειδικής μαθησιακής διαταραχής και των κινητικών διαταραχών
Εβδομαδιαία Συνεδρία 4 Δ. Προσεγγίσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των παιδιών με Διάγνωση ΔΑΦ.
Διδακτική Ενότητα 6
Τίτλος Η αυτοεκτίμηση και η μέτρησή της
Περιγραφή Ο όρος αυτοεκτίμηση αναφέρεται γενικά στο πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για τον εαυτό τους. Σημαντική είναι η διάκριση ανάμεσα στην γνωστική και συναισθηματική διάσταση της αυτοεκτίμησης, εφόσον συνεπάγεται διαφορετικό μηχανισμό ανάπτυξής της και μεθόδους τροποποίησής της.
Πολλοί ερευνητές έχουν δώσει κατά καιρούς διάφορους ορισμούς για την αυτοεκτίμηση και έχουν αναπτύξει διάφορες θεωρίες εκκινώντας από διαφορετικά σημεία και προσεγγίσεις (Rosenberg, CarlRogers, WilliamJames, RobertWhite, Baumrind, StanleyCoopersmith, Braden).
Κατά τον Rosenberg η αυτοεκτίμηση ως στάση περιέχει το γνωστικό, το συναισθηματικό και πραξιακό στοιχείο και θεωρήθηκε ότι μπορεί να μετρηθεί. Η κλίμακα μέτρησης της αυτοεκτίμησης (1965) άνοιξε το δρόμο σε χιλιάδες εμπειρικές μελέτες. Ο Coopersmith (1967) ανέπτυξε μια κλίμακα αυτοεκτίμησης (1975, 19981), που είναι το πιο ευρύτατα χρησιμοποιημένο όργανο αξιολόγησης στην ιστορία αυτού του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.
Επιπλέον, στην εν λόγω ενότητα θα παρουσιαστεί η σχέση της αυτοεκτίμησης με άλλες ψυχολογικές και κοινωνικές μεταβλητές και θα αναφερθούν έρευνες που έχουν διεξαχθεί στον ελληνικό χώρο (αυτοεκτίμηση και σχολική προσαρμογή κακοποιημένων – παραμελημένων παιδιών, αυτοεκτίμηση εφήβων).
Θα γίνει επίσης αναφορά στους έξι πυλώνες της αυτοεκτίμησης καθώς και στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης κατά τη βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα παιδιά αρχίζουν να μορφοποιούν τα πρώτα συναισθήματα αυτοεκτίμησης τις πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής τους, ανάλογα με το πώς εκτιμούν ότι ο κόσμος αντιδρά στις σωματικές και συναισθηματικές τους ανάγκες.
Καθώς διέρχονται τα ποικίλα στάδια της ανάπτυξης, η αυτοεκτίμησή τους τροποποιείται ανάλογα με το πώς αντιδρούν οι σημαντικοί γι’ αυτούς ενήλικες στις ανάγκες τους και το βαθμό που αυτές ολοκληρώνονται επιτυχώς σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο.
Έναρξη 01/05/2020
Λήξη 30/05/2020
Σύνολο φόρτου εργασίας επιμορφούμενου/ης σε ώρες 35 ώρες
Ενδεικτικές συνεδρίες μηνιαίας ενότητας
Εβδομαδιαία Συνεδρία 1 Α. Ορισμοί και βασικότερες θεωρίες της αυτοεκτίμησης
Εβδομαδιαία Συνεδρία 2 Β. Οι έξι πυλώνες της αυτοεκτίμησης
Εβδομαδιαία Συνεδρία 3 Γ. Η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης κατά τη βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία
Εβδομαδιαία Συνεδρία 4 Δ. Έρευνες για την αυτοεκτίμηση
Διδακτική Ενότητα 7
Τίτλος Αξιολόγηση προσωπικότητας
Περιγραφή Η προσωπικότητα αποτελεί ένα σταθερό σχήμα συμπεριφοράς και χαρακτηριστικών που ξεχωρίζουν κάθε άτομο. Αναπαριστά εκείνα τα χαρακτηριστικά του ατόμου τα οποία το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα- που λειτουργούν ως σταθερά πρότυπα του συναισθήματος, της σκέψης και της συμπεριφοράς (αυτά τα 3 συνδέονται μεταξύ τους). Οι διάφορες θεωρίες προσωπικότητας προσπαθούν να απαντήσουν και να ερμηνεύσουν τα ακόλουθα ερωτήματα: α) Πώς είναι τα άτομα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ατόμου (ειλικρινές, με υψηλές προσδοκίες κ.λπ.) και πως έχουν οργανωθεί μεταξύ τους; β) Πώς έγιναν έτσι όπως είναι; Ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες (γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες) που επέδρασαν στην διαμόρφωση της προσωπικότητας; γ) Γιατί συμπεριφέρονται έτσι όπως συμπεριφέρονται; Ποιοι είναι οι λόγοι της συγκεκριμένης συμπεριφοράς; (δηλ. τα κίνητρα και οι στόχοι). Έχουν αναπτυχθεί αρκετές θεωρίες προσωπικότητας προσπαθώντας να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα όπως, ψυχοδυναμικές θεωρίες, συμπεριφοριστικές θεωρίες (θεωρίες μάθησης), ανθρωπιστικές/υπαρξιστικές θεωρίες. Μορφολογική Προσέγγιση ή Θεωρία του Gelstat, Συστημική προσέγγιση, Συνθετική προσέγγιση κ.λπ. (1918). Η αξιολόγηση της προσωπικότητας γίνεται με ψυχοτεχνικά μέσα, τα οποία μπορούμε να τα ταξινομήσουμε σε δυο κατηγορίες, στα ερωτηματολόγια προσωπικότητας και στα προβολικά τεστ. Κάθε ερωτηματολόγιο είναι ένας κατάλογος ερωτήσεων που σχετίζονται με την προσωπική συμπεριφορά του ατόμου (τις αντιδράσεις που έχει, τις προτιμήσεις του κ.α.) Σε ελάχιστο χρόνο αυτό που διεξάγει τα τεστ μπορεί να πάρει χρήσιμες πληροφορίες για το άτομο. Σοβαρό μειονέκτημα είναι ότι οι απαντήσεις εξαρτώνται από την ειλικρίνεια και την διάθεση για συνεργασία του ατόμου που συμπληρώνει τα ερωτηματολόγια. Το πιο ευρέως διαδεδομένο ερωτηματολόγιο προσωπικότητας είναι το Μινεσότα Πολυφασικό Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας (Minesota, MultiphasicPersonalityInventory) όπου το άτομο καλείται να απαντήσει σε 565 ερωτήσεις που αποκαλύπτουν πολλά για τη ψυχοσωματική υγεία και την κοινωνική του προσαρμογή. Τα προβολικά τεστ στηρίζονται στην γενική αρχή ότι αν παρουσιάσουμε σε ένα άτομο ένα σαφές ερέθισμα (όπως είναι μια αόριστη εικόνα, η συμπλήρωση μιας πρότασης κτλ), οι απαντήσεις που θα δώσει το άτομο αυτό θα στηρίζονται στην εσωτερική του κατάσταση και ελάχιστα στα εξωτερικά ερεθίσματα. Θα «προβάλλει» με λίγα λόγια τις ασυνείδητες σκέψεις, επιθυμίες κ.α. στο ερέθισμα. Πλεονέκτημα αποτελεί ότι ο εξεταζόμενος δεν γνωρίζει την σημασία των απαντήσεων και έτσι ο κίνδυνος να αποκρύψει την αλήθεια είναι μικρός. Επίσης υπάρχει περιορισμός στα θέματα και έτσι το άτομο απαντά σύμφωνα με τις βαθύτερες ενορμήσεις του. Το κυριότερο προβολικό τεστ είναι του HermanRorschach (αποτελούμενο από 10 σχήματα από μελάνι), το Τεστ Θεματικής Αντίληψης (Thematic. Apperception.Test), To Τεστ Θεματικής Αντίληψης για παιδιά (Children’sApperceptionTest) που αποτελούνται από μια σειρά εικόνων (20 για τους ενήλικες και 10 για τα παιδιά) απεικονίζουν διάφορες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Έναρξη 01/06/2020
Λήξη 30/06/2020
Σύνολο φόρτου εργασίας επιμορφούμενου/ης σε ώρες 35 ώρες
Ενδεικτικές συνεδρίες μηνιαίας ενότητας
Εβδομαδιαία Συνεδρία 1 Α. Θεωρίες προσωπικότητας (Ψυχοδυναμικές θεωρίες/Συμπεριφοριστικές θεωρίες (ή θεωρίες μάθησης/Ανθρωπιστικές/Υπαρξιστικές θεωρίες)
Εβδομαδιαία Συνεδρία 2 Β. Η Μορφολογική Προσέγγιση ή Θεωρία Gelstat και το Μοντέλο της Συμβατότητας
Εβδομαδιαία Συνεδρία 3 Γ. Θεωρίες χαρακτηριστικών και παραγόντων και το βιολογικό μοντέλο
Εβδομαδιαία Συνεδρία 4 Δ. Συστημική και συνθετική προσέγγιση
Διδακτική Ενότητα 8
Τίτλος Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις
Περιγραφή Ψυχοθεραπεία είναι η θεραπευτική παρέμβαση που βασίζεται στην λεκτική επικοινωνία ανάμεσα στον πελάτη και τον θεραπευτή, και στη σχέση μεταξύ τους, η οποία αποσκοπεί στο να βοηθήσει τον πελάτη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του, να προσαρμοστεί στη ζωή, να ανακουφιστεί από τα δυσάρεστα ψυχολογικά συμπτώματα, να βελτιώσει τη νοητική του κατάσταση ή/και να συμβάλει στην κοινωνική του επανένταξη, επιτρέποντας του να ζήσει μια όσο το δυνατόν ικανοποιητική ζωή. Έχουν αναπτυχθεί διάφορα είδη Ψυχοθεραπείας: 1) Η ψυχανάλυση είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας, που θεμελίωσε ο SigmundFreud. Η ψυχανάλυση τονίζει την σημασία των παιδικών εμπειριών στην σημασία της προσωπικότητας. Η ανθρώπινη συμπεριφορά καθορίζεται κατά κύριο λόγο από ασυνείδητες δυνάμεις που πηγάζουν από πρωτόγονες συναισθηματικές ανάγκες, παρά από τη λογική. Η κυριότερη φάση στην ψυχανάλυση είναι η μεταβίβαση, κατά την οποία ο ασθενής αντιδρά ως προς τον αναλυτή του σαν να ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο από το παρελθόν. Η εξωτερίκευση αυτή αποτελεί σημαντική ανακούφιση, διότι ο ασθενής λαμβάνει από τον ψυχαναλυτή κατανόηση και υποστήριξη. Ενδείκνυται για τη θεραπεία διαταραχών προσωπικότητας 2) Η γνωστική – συμπεριφοριστική θεραπεία αποτελεί τον συνδυασμό δυο θεωρητικών κατευθύνσεων, της γνωσιακής η οποία θεμελιώθηκε από τον A.Breck την δεκαετία του ΄70 και της κλασικής συμπεριφορικής θεωρίας. Οι γνωσιακές τεχνικές αποσκοπούν περισσότερο στην αμφισβήτηση των δυσλειτουργικών σκέψεων και πεποιθήσεων, ενώ οι συμπεριφορικές τεχνικές στην διαχείριση της συμπεριφοράς αποφυγής ορισμένων καταστάσεων. Αυτό επιτυγχάνεται με την σταδιακή επαναδραστηριοποίηση του πάσχοντα στις δραστηριότητες που απέφευγε. 3) Συστημική Ψυχοθεραπεία ονομάζεται η ψυχολογική προσέγγιση κατά την οποία το άτομο αναλύεται στο πλαίσιο (περιβάλλον) στο οποίο ανήκει, σε οικογενειακό, εργασιακό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Η συστημική θεραπεία έχει τις ρίζες της στην οικογενειακή θεραπεία. Συγκεκριμένα, οι ρίζες της ξεκινούν από την Μάρα ΣελβίνιΠαλατσόλι, αλλά προέρχεται επίσης από τους Σαλβαντόρ Μινούτσιν, Μάρεϊ Μπόουεν, Ιβάν Ναγκί, και την Βιρτζίνια Σάτιρ και ΤζέιΧάλεϊ του Ινστιτούτου Ψυχικής Έρευνας του Πάλο Άλτο. Η συστημική θεραπεία εστιάζει σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές που αφορούν τον κώδικα επικοινωνίας όλου του συστήματος (οικογένεια, κοινωνία, εργασία, ομάδα). Η μη παραγωγική συμπεριφορά ενός ατόμου στο σύστημα επηρεάζει αναπόφευκτα κάθε μέλος ξεχωριστά. Η συντήρηση μιας κατάστασης στο σύστημα όχι μόνο διαιωνίζει το πρόβλημα αλλά επιδρά σημαντικά στην ψυχοσύνθεση του ατόμου ξεχωριστά. 4) Προσωποκεντρική/πελατοκεντρική θεραπεία αναπτύχθηκε μεταξύ του 1940 και 1950 από τον CarlRogers, ο οποίος προτείνει ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι πιο απλή, αισιόδοξη και θερμή μορφή θεραπευτικής παρέμβασης. Σύμφωνα με τον Rogers ένα άτομο συμπεριφέρεται με βάση το πώς αντιλαμβάνεται μια κατάσταση. Επειδή κανένας δεν ξέρει τόσο καλά όσο ίδιος την κατάστασή του, ο καθένας είναι ο καλύτερος ειδικός για τον εαυτό του. Η προσωποκεντρική προσέγγιση δίνει ιδιαίτερη βάση στο πως είναι δομημένος ο εαυτός μας. Σύμφωνα μ΄ αυτή, η ψυχολογική δυσλειτουργία οφείλεται στην σύγκρουση του εαυτού που οφείλουμε να έχουμε (ιδεατού εαυτού) με τα καθημερινά βιώματα μας. Ο πελάτης είναι ελεύθερος να φέρει όποιο θέμα τον απασχολεί και στο βαθμό που μπορεί και θέλει να το συζητήσει. Απέναντι του βρίσκει έναν άνθρωπο που είναι εκεί, ολόκληρος και αληθινός, για να τον ακούσει και να προσπαθήσει να το καταλάβει βαθιά και να τον αποδεχτεί ειλικρινά έτσι όπως είναι, χωρίς να τον κατευθύνει προς μια απόφαση. Η θεραπεία Gelstat αναπτύχθηκε την δεκαετία του 1940 από τους FritzPerls, LauraPerls, και PaulGoodman. Η λέξη Gelstat μεταφράζεται στα ελληνικά ως «μορφή» αλλά και ως «όλο». Η θεραπεία Gelstat επικεντρώνεται στο σύνολο της εμπειρίας που έχει το άτομο μαζί με τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του και τις πράξεις του. Κύριος στόχος είναι να αποκτήσει το άτομο επίγνωση του εαυτού του. 5)Η Glestat θεραπεία επικεντρώνεται στο τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, παρά σε αυτό που συζητιέται (το περιεχόμενο). Στη θεραπεία, το άτομο συνειδητοποιεί τι κάνει, πως το κάνει ενώ την ίδια στιγμή μαθαίνει να εκτιμά και να αποδέχεται τον εαυτό του. Ο θεραπευόμενος μαθαίνει σταδιακά τη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που είναι και ανάμεσα σε αυτό που φαίνεται ότι είναι. Κατανοώντας πλήρως αυτή τη διαφορά, μπορεί να αναγνωρίζει τις συμπεριφορές που χρειάζεται να αλλάξει. 6) Η Συνθετική Ψυχοθεραπεία θεωρεί ότι κανένα είδος θεραπευτικής προσέγγισης από μόνο του δεν είναι τέλ
ειο ή τουλάχιστον δεν επαρκεί για όλες τις περιπτώσεις.
Έναρξη 01/07/2020
Λήξη 30/07/2020
Σύνολο φόρτου εργασίας επιμορφούμενου/ης σε ώρες 35 ώρες
Εβδομαδιαίες Συνεδρίες
Εβδομαδιαία Συνεδρία 1 Α. Τι είναι ψυχοθεραπεία;
Εβδομαδιαία Συνεδρία 2 Β. Στόχοι ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων
Εβδομαδιαία Συνεδρία 3 Γ. Ο ρόλος του θεραπευτή
Εβδομαδιαία Συνεδρία 4 Δ. Είδη παρέμβασης
Διδακτική Ενότητα 9
Τίτλος Οικογενειακή Συμβουλευτική
Περιγραφή Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν και να κατανοήσουν οι εκπαιδευόμενοι την έννοια της οικογενειακής συμβουλευτικής, ποιο είναι το αντικείμενο της, πότε είναι απαραίτητη και πως μπορεί να εφαρμοστεί. Η οικογένεια ως ένα δυναμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ενεργούν, διαμορφώνονται, εξελίσσονται τα άτομα που την απαρτίζουν, αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο παρέμβασης για τροποποίηση συμπεριφορών, επίτευξη συναισθηματικής ευεξίας και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το μάθημα περιλαμβάνει αρχικά μια περιγραφή των μορφών οικογένειας, της δομής της λειτουργίας της και της εξέλιξης της. Μελετάται η οικογένεια ως ένα «σύστημα» μέσα στο οποίο αναπτύσσονται δυναμικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις, που καθορίζουν τόσο την πορεία της ως «όλον» όσο και την πορεία των μελών που την απαρτίζουν ξεχωριστά. Γίνεται προσδιορισμός και περιγραφή των προβλημάτων που αναπτύσσονται σε μια οικογένεια (μεταξύ ζευγαριού, μεταξύ γονέων και παιδιών, της οικογένειας σε σχέση με τα ευρύτερα πλαίσια) και της σημασίας τους, μέσα από παραδείγματα και μελέτες περιπτώσεων. Στην συνέχεια, παρουσιάζονται επιμέρους προσεγγίσεις και τεχνικές της οικογενειακής συμβουλευτικής, η δυνατότητα συνδυαστικής εφαρμογής τους και με άλλες θεωρητικές κατευθύνσεις και επισημαίνεται η χρησιμότητα μιας ολιστικής παρέμβασης. Η δομή της αρχικής συνέντευξης και ο σχεδιασμός της πορείας και των βημάτων της συμβουλευτικής υποστήριξης που στοχεύει στην διαχείριση κρίσεων σε ζευγάρια/οικογένειες, αποτελούν μέρος των γνώσεων που θα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια του παρόντος εκπαιδευτικού προγράμματος.
Έναρξη 01/08/2020
Λήξη 31/08/2020
Σύνολο φόρτου εργασίας επιμορφούμενου/ης σε ώρες 35 ώρες
Εβδομαδιαίες Συνεδρίες
Εβδομαδιαία Συνεδρία 1 Α. Ορισμός της οικογένειας – τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του οικογενειακού συστήματος
Εβδομαδιαία Συνεδρία 2 Β. Συστημική θεωρία
Εβδομαδιαία Συνεδρία 3 Γ. Οικογένεια και ευρύτερα συστήματα
Εβδομαδιαία Συνεδρία 4 Δ. Θέματα συμβουλευτικής παιδιών και εφήβων στο οικογενειακό πλαίσιο
Διδακτική Ενότητα 10
Τίτλος Ενδοοικογενειακή βία
Περιγραφή Στην παρούσα ενότητα θα γίνει λόγος για την ενδοοικογενειακή βία, η οποία αποτελεί ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο η οποία περιλαμβάνει μια σειρά, από διαφορετικής ποινικής βαρύτητας εγκληματικές συμπεριφορές, τη λεκτική, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική βία, τη μορφή βίας δια της παραμελήσεως, την έλλειψη φροντίδας, τη στέρηση ιατρικής περίθαλψης, ή εκπαίδευσης.
Ενδοοικογενειακή βία δεν υφίστανται μόνοι οι γυναίκες σύντροφοι/ σύζυγοι και τα παιδιά αλλά και τα άλλα μέλη της οικογένειας, όπως άνδρες άλλα ηλικιωμένα άτομα και άλλα συγγενικά πρόσωπα που διαμένουν μαζί με την οικογένεια. Ωστόσο, οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν συχνότερα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Τα παιδιά, ειδικότερα, αποτελούν είτε άμεσα είτε έμμεσα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αφού συχνά είναι οι μόνοι μάρτυρες βίαιων ενδοοικογενειακών επεισοδίων.
Θα αναφερθούν οι βασικότεροι παράγοντες που ερμηνεύουν το κοινωνικό φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας καθώς και οι αρνητικές συνέπειες που επιφέρει στο θύμα και στα άλλα μέλη της οικογένειας.
Επιπλέον, θα γίνει λόγος για το προφίλ του θύματος και του δράστη της ενδοοικογενειακής βίας
Έναρξη 01/09/2020
Λήξη 31/09/2020
Σύνολο φόρτου εργασίας επιμορφούμενου/ης σε ώρες 35 ώρες
Εβδομαδιαίες Συνεδρίες
Εβδομαδιαία Συνεδρία 1 Α. Ορισμός της οικογένειας – τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του οικογενειακού συστήματος
Εβδομαδιαία Συνεδρία 2 Β. Συστημική θεωρία
Εβδομαδιαία Συνεδρία 3 Γ. Οικογένεια και ευρύτερα συστήματα
Εβδομαδιαία Συνεδρία 4 Δ. Θέματα συμβουλευτικής παιδιών και εφήβων στο οικογενειακό πλαίσιο
Διδακτική Ενότητα 11
Τίτλος Μετανάστευση, μειονότητες και διαπολιτισμική εκπαίδευση
Περιγραφή Μια σύγχρονη εκπαιδευτική πρόκληση αποτελεί η διαχείριση των διαφοροποιημένων αναγκών του ετερόκλητου μαθητικού πληθυσμού που συνθέτουν τις σχολικές τάξεις. Η σχολική τάξη που αποτελεί τη μικρογραφία της κοινωνίας από μαθητές διαφορετικών κοινωνικών και πολιτισμικών ομάδων με διαφορετικές συνήθειες και κουλτούρες όπου οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ενσωματώσουν ώστε να επιτευχθούν οι μαθησιακοί στόχοι. Οι ιδιαιτερότητες τις πολυπολιτισμικής τάξης δημιουργούν την ανάγκη για γνώση και εφαρμογή παιδαγωγικών θεωριών που θα επιτρέψουν την ολόπλευρη ανάπτυξη όλων των μαθητών και θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα των παιδιών της τάξης τους. Στη παρούσα ενότητα θα παρουσιαστούν οι βασικές θεωρίες και αρχές της Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης καθώς επίσης θα παρατεθεί προτεινόμενη βιβλιογραφία για περεταίρω διερεύνηση. Στα πλαίσια της ενότητας, θα προσεγγιστούν η πολυπολιτισμική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών εισροών των τελευταίων δεκαετιών, οι όροι, οι έννοιες, τα μοντέλα, οι εκπαιδευτικές πρακτικές της Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Ο γενικός σκοπός της ενότητας αφορά τη μελέτη του πλαισίου της πολυπολιτισμικής σχολικής πραγματικότητας καθώς και των πρακτικών διδασκαλίας της Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Οι επιμέρους διδακτικοί στόχοι της ενότητας είναι η απόκτηση των βασικών γνώσεων του θεωρητικού πλαισίου της Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης προκειμένου να αξιοποιηθούν στη διδασκαλία, η εξοικείωση με τη σχετική ορολογία και τη βιβλιογραφία καθώς και η κατανόηση του τρόπου εφαρμογής των πρακτικών της Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στη σχολική τάξη.
Έναρξη 01/10/2020
Λήξη 30/10/2020
Σύνολο φόρτου εργασίας επιμορφούμενου/ης σε ώρες 35 ώρες
Εβδομαδιαίες Συνεδρίες
Εβδομαδιαία Συνεδρία 1 Α. Χαρακτηριστικά προσφύγων – μεταναστών- Ασυνόδευτοι ανήλικοι και εκπαίδευση
Εβδομαδιαία Συνεδρία 2 Β. Εννοιολογικές προσεγγίσεις
Εβδομαδιαία Συνεδρία 3 Γ. Προφίλ διαπολιτισμικού εκπαιδευτικού
Εβδομαδιαία Συνεδρία 4 Δ. Διαπολιτισμική ετοιμότητα και επάρκεια
Διδακτική Ενότητα 12
Τίτλος Θεωρίες ηγεσίας και διαμεσολάβησης
Περιγραφή Σκοπός της ενότητας είναι η παρουσίαση όλων των σύγχρονων θεωριών της ηγεσίας και η σύνδεση αυτών με την επιτυχή διαμεσολάβηση. Διασαφηνίζεται ποιος θεωρείται ηγέτης, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καθώς και οι δεξιότητες που είναι απαραίτητες προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιος ηγέτης.
Παρουσιάζεται η εξέλιξη της διαμεσολάβησης, αναλύεται τι είναι διαμεσολάβηση, ποια είναι τα είδη της διαμεσολάβησης, ποιο είναι το πεδίο εφαρμογής της, γιατί κάποιος να τη διαλέξει, ποια είναι η ισχύς της νομικά, πως γίνεται καθώς και πόσο διαρκεί. Στην συνέχεια, δίνεται έμφαση στις δεξιότητες που χρειάζεται ένας διαμεσολαβητής (π.χ. αμεροληψία, εμπιστευτικότητα).
Διατυπώνονται οι σύγχρονες επιστημονικές απόψεις γύρω από τη διαχείριση γύρω από τη διαχείριση των συγκρούσεων, δίνεται ο ορισμός της σύγκρουσης, αναφέρονται οι μύθοι γύρω από τις συγκρούσεις και παρουσιάζονται τα πιθανά οφέλη μιας σύγκρουσης.
Επιχειρείται μια σύνδεση μεταξύ της έννοιας της Ηγεσίας και της Διαμεσολάβησης δίνονται έμφαση στις δεξιότητες που οφείλουν να έχουν οι Ηγέτες-Διαμεσολαβητές.
Παρουσιάζονται όλα τα μοντέλα και οι σύγχρονες θεωρίες συναισθηματικής νοημοσύνης (Salovey και Mayer, Goleman, RichardE. Boyatzis, AnnieMcKee). Δίνεται έμφαση στη σημασία της αυτοεπίγνωσης, της αυτορρύθμισης, της κοινωνικής επίγνωσης και της δυνατότητας διαχείρισης σχέσεων ως αναγκαία στοιχεία για έναν ηγέτη- διαμεσολαβητή. Επιπλέον, παρουσιάζεται η θεωρία των θετικών συναισθημάτων της Fredrickson και η σημασία της καλλιέργειας αυτών για την επιτυχή έκβαση μιας διαμεσολάβησης.
Έναρξη 01/11/2020
Λήξη 31/11/2020
Σύνολο φόρτου εργασίας επιμορφούμενου/ης σε ώρες 37 ώρες
Εβδομαδιαίες Συνεδρίες
Εβδομαδιαία Συνεδρία 1 Α. Θεωρίες Ηγεσίας
Εβδομαδιαία Συνεδρία 2 Β. Θεωρίες παρακίνησης
Εβδομαδιαία Συνεδρία 3 Γ. Διαπροσωπική επικοινωνία και ηγεσία
Εβδομαδιαία Συνεδρία 4 Δ. Συναισθηματική ηγεσία και προσωπική ανάπτυξη
6. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
Ακολουθείται αυστηρά η ακαδημαϊκή δεοντολογία και οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή οδηγεί στην απώλεια της ιδιότητας του επιμορφούμενου, δίχως επιστροφή διδάκτρων.
Τα έγγραφα αιτήματα απαντώνται μέσα σε 7 εργάσιμες μέρες.
7. ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Όλες οι επικοινωνίες γίνονται ψηφιακά. Σε ψηφιακή μορφή αποδίδονται όλα τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις μέσα σε 1 έως 3 μήνες από την περάτωση των σπουδών. Βεβαίωση παρακολούθησης παρέχεται μετά από αίτηση του επιμορφούμενου.

Περισσότερα Άρθρα

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Θεωρητική κατάρτιση, με εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση, διάρκειας 250 ωρών για την απόκτηση  γνώσεων και δεξιοτήτων στον τομέα του τουρισμού.   Πιστοποίηση  στα προαναφερθέντα  που

LIDIA EDU- TEAMWORK FOR DIVERSITY ERASMUS+ KA-151 Youth Project

TEAMWORK FOR DIVERSITY ERASMUS+ KA-151 Youth Project  Ο Εκπαιδευτικός Φορέας Λυδία σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus plus, έρχεται να παρακινήσει 6 νέους, ηλικίας

Έναρξη Τμημάτων Γραφής και Ανάγνωσης Braille !!

Ανακοινώνουμε την Έναρξη Τμημάτων Γραφής και Ανάγνωσης Braille!! Έναρξη μαθημάτων : 03/10/2022 Δηλώστε το Ενδιαφέρον σας! https://lidia.edu.gr/seminar-braille/ Συνολικό Κόστος : 260€ Με Πιστοποίηση Τα δίδακτρα